Toegepaste kinesiologie

wat is osteopathie

Wat is toegepaste kinesiologie?

Bij toegepaste kinesiologie ligt de focus op het vinden en begrijpen van het primaire probleem van de patiënt (therapy localisation), in plaats van slechts de symptomen aan te pakken. Dit zorgt voor een helder inzicht in de onderlinge samenhang van het lichaam. Door deze praktische methode van oorzaak-gevolg denken kan de therapeut nóg sneller bepalen welke structuren de meeste verstoring veroorzaken en welke invloed dit heeft op de rest van het lichaam. Door de werkelijke oorzaak te behandelen, zien we een onmiddellijk herstel van functie en een significante verbetering van klachten bij patiënten.

Het biedt de osteopaat extra tools om voorbij de symptomen te kijken en de echte oorzaak van terugkerende klachten aan te pakken. Het wordt geïntegreerd in het algemene osteopathische onderzoek en helpt op die manier om effectievere keuzes te maken met betrekking tot het behandelplan.

Een cruciaal aspect is het gebruik van spiertesten. Dit is een effectieve methode die ons lichaam feedback geeft en helpt bij het genezingsproces. Deze spiertesten kunnen helpen met het opsporen en behandelen van onder andere spijsverteringsproblemen, hoofdpijnen, spierpijnen, allergieën, huiduitslag, moeheid en zenuwpijnen.

De spiertesten richten zich niet op spierkracht, maar op hoe het zenuwstelsel spieren aanstuurt, ook wel functionele neurologie genoemd. Functionele stoornissen ontstaan niet door fysieke schade (zoals tumoren), maar door veranderde fysiologische processen, zoals een slechte spijsvertering of een een verzwakt immuunsysteem. Toegepaste kinesiologie ziet dit als een signaalprobleem en richt zich op het herstellen van balans, vaak via voedingsadviezen of manuele technieken.

Toegepaste Kinesiologie