Sportosteopathie

Osteopaat Maastricht sport MVV fysio
Sportosteopathie

Sportblessures

Sportosteopathie is een geschikte manier om onder andere sportblessures die blijven terugkeren goed te behandelen. Omdat ik als osteopaat op andere vlakken zoek naar de oorzaak van de blessure dan de fysiotherapeut, kan dit een goede aanvulling zijn voor de weg naar herstel. In de praktijk blijkt samenwerking tussen sportfysiotherapie en osteopathie succesvol in het optimaliseren van sportprestaties.

Sportosteopathie richt zich op de behandeling van een disbalans in lichaamsmechanica, functie en houding. Een gedetailleerde kennis en begrip van de structuur en functie van het menselijke musculoskeletale systeem stelt mij in staat om problemen te identificeren die zijn ontstaan door letsel of mechanische stress. Zo wordt getracht zowel de symptomen, als belangrijker nog de onderliggende oorzaken, te behandelen. Dit stelt het lichaam in staat zichzelf te genezen, waardoor de prestaties worden verbeterd en de kans op herhaling wordt geminimaliseerd.

Sporten doe je met alle organen. Wanneer deze organen niet optimaal functioneren wordt het bewegingsapparaat meer belast en opgeofferd om een maximale inspanning te kunnen blijven leveren. Hierdoor kunnen sneller blessures ontstaan. Een holistische aanpak is daarom van doorslaggevend belang in de benadering van mij als osteopaat in de sport.

Er is een tijd om de atleet bloot te stellen aan belasting, periodisering en aanpassing. Wanneer de competitie of het toernooi begint, is er een echte noodzaak om de functie te behouden, musculoskeletale problemen op te lossen en daarmee de atleet voor te bereiden op prestaties. Dit is het echte voordeel van het integreren van osteopathie in de voorbereiding op en het presteren tijdens een competitie of toernooi.

Sportosteopathie bij vrouwen

Veel vrouwelijke sporters kampen vaak met klachten tijdens en/of rondom het sporten. Deze klachten kunnen uiteenlopen van borstklachten, bekkenbodem- en stuitklachten, het uitblijven van de menstruatie en heftige menstruaties tot onregelmatige cycli. Onderzoek toont aan dat veel vrouwelijke topsporters deze onderwerpen niet met anderen bespreken. De hormonen die gedurende de cyclus fluctueren, kunnen zowel positieve als negatieve effecten hebben op sportprestaties, herstel en blessurerisico. 

Deze klachten ontstaan vaak door functieverlies van de organen in de buik- en bekkenregio. Wanneer er in deze regio problemen of belemmeringen optreden, kunnen ernstige (langdurige) blessures ontstaan zoals voorste kruisbandletsels, lage rug- en bekkenklachten of enkelinstabiliteit. Ook kan algemeen onwelbevinden, hoofdpijnen en bijvoorbeeld een verminderde coördinatie  sportprestaties belemmeren. Sportosteopathie kan een belangrijke rol spelen bij het verminderen en voorkomen van deze blessures.

Osteopaat Maastricht Sportosteopathie vrouwen Thomas Beckers MVV